Sluiten

Stadsmuren van Dubai

Stadsmuren van Dubai

In Dubai zijn op een paar plekken nog restanten van een oude stadsmuur te ontdekken. Dubai telde vroeger twee stadsmuren: eentje die rond het jaar 1800 in Bur Dubai gebouwd is en een tweede die ongeveer een halve eeuw later in Deira aangelegd is. De stadsmuur van Bur Dubai omsloot het Al Fahidi Fort, de Grote Moskee en Al Bastakiya. Deze muur was ongeveer 600 meter lang, had een hoogte van ongeveer 2,5 meter en een dikte van 50 centimeter. De muur werd aan het begin van de twintigste eeuw afgebroken om plek te creëren voor stadsuitbreidingen.

Waarom stadsmuren?

Muur van het oude Dubai

Stadsmuren zijn één van de prominente architectonische elementen van oude stadskernen. Ze dienden ter bescherming van de steden die zich achter de muren bevinden. De bescherming was vooral bedoeld tegen vijandige stammen en volkeren, maar ook tegen weersinvloeden. Vroeger hadden veel steden in Europa en het Midden-Oosten stadsmuren. In veel steden zijn de stadsmuren nog grotendeels intact, zoals bijvoorbeeld in Valetta (Malta), Tallinn (Estland) en Lucca (Italië).

Overblijfselen van stadsmuren in Dubai

Het enige fysieke bewijs voor de stadsmuren die er tegenwoordig nog is, is de aanwezigheid van een deel van de funderingen. Op een aantal plekken zijn stukken van de stadsmuur hersteld, zoals aan de zuidelijke zijde van het Al Fahidi Fort en in het zuidwestelijke stukje van de wijk Al Bastakiya.

Stadsmuur van Dubai