Sluiten

Dhow Wharfage

Dhow Wharfage

In de Dhow Wharfage aan de Dubai Creek vind je een stukje nostalgie terug. Hier leggen de dhows aan om hun handelswaar te laden, te lossen en over te laden. Een dhow is een traditionele houten schip die specifiek in deze regio gebruikt wordt. Een dhow is van oorsprong een zeilboot, maar tegenwoordig zie je in Dubai vrijwel alleen nog maar gemotoriseerde dhows. Al sinds het begin van de negentiende eeuw worden de dhows ingezet als vrachtschepen in Dubai, toen de toenmalige heerser Ibn Hasher Al Maktoum van Dubai een belastingvrije handelsstad maakte. Een redelijk deel van de handel en logistiek in de regio verplaatste zich hierdoor naar Dubai.

Hoewel een groot deel van het vrachtvervoer van en naar Dubai inmiddels via modernere schepen plaatsvindt, blijven ook de dhows ingezet worden voor de handel binnen de Golfregio. Meestal gaat het om het doorvoeren van goederen richting landen als Oman, India, Irak, Iran, Somalië, Soedan en Jemen. De goederen zijn meestal in andere havens aangekomen vanuit landen als China en Singapore.

Leuke bedrijvigheid

Dhow Wharfage

Als je door de Dhow Wharfage wandelt dan zie je hoe de houten schepen bevoorraad worden. Naast de schepen staan stapels met dozen, zakken en losse goederen zoals airconditionings, banden en meubels. Als je door de Dhow Wharfage wandelt heb je bijna het idee dat je vele tientallen jaren terug in de tijd reist. Terug naar de tijd waarin mensen het werk deden in plaats van robots en kranen. De tijd dat Dubai vooral een handelsstad was in plaats van een grote toeristische bestemming.

Praktische informatie

Je vindt de Dubai Dhown Wharfage in de wijk Deira, langs Baniyas Road. De haven ligt ter hoogte van het Golden Sands Boutique Hotel-Dubai Creek (het vroegere Hilton Dubai Creek hotel). Het terrein is niet door middel van hekken afgesloten. Je kunt hier gratis rondlopen.

bekijk locatie in Google Maps