Sluiten

Dubai Marina

Dubai Marina

Eén van de meest in het oog springende nieuwe wijken die aan het begin van deze eeuw ontwikkeld is in Dubai is Dubai Marina. Deze wijk is gebouwd achter de toenmalige Jumeirah Beach hotels, die inmiddels opgeslokt zijn door alle nieuwe gebouwen en straten er omheen. Dubai Marina is zoals gezegd een compleet nieuwe wijk, die zich concentreert rondom een kunstmatige jachthaven.

Opvallend aan Dubai Marina is de vele hoogbouw die het beeld domineert. De combinatie van soms zeer fraaie staaltje van moderne en neo-Arabische architectuur met water, zowel landinwaarts als aan de zeekant. Voor mensen die Dubai bezocht hebben en in de wijk Dubai Marina geweest zijn, zijn foto’s van deze wijk direct herkenbaar als zijnde gemaakt in Dubai Marina.

De start

De snelheid waarmee Dubai Marina in eerste instantie uit de grond gestampt werd is fenomenaal te noemen. Binnen een tijdsbestek van een paar jaar is een paar vierkante kilometer woestijn getransformeerd tot een soort van Manhattan in het Midden-Oosten. De eerste jaren is er 24 uur per dag gebouwd, waar er in het jaar 2008 al ongeveer tweehonderd wolkenkrabbers in dit stukje Dubai stonden.

Omdat veel onroerend goed verkocht werd aan speculanten, leek Dubai Marina vooral in de zomermaanden wel op een soort van spookstad. Het toerisme concentreerde zich vooral op de strook langs de zee, waar o.a. the Walk zich bevindt. De crisis zorgde eventjes voor een vertraging in de ontwikkelingen. De bouw ging door, maar essentiële elementen zoals de metroverbinding, een echte strandboulevard (The Beach) en de Dubai Tram lieten nog een paar jaar op zich wachten.

Dubai Marina nu

Op dit moment is Dubai Marina één van de allerpopulairste plekken van Dubai. Niet alleen onder toeristen, maar ook locals en expats brengen hier graag hun tijd door. De meeste bouwkranen zijn verdwenen, de jachthaven zelf wordt volop gebruikt en de infrastructuur is een heel stuk verbeterd.

De komst van The Beach en de Dubai Tram vormden twee van de laatste puzzelstukjes waar Dubai Marina op zat te wachten. De verkeersproblemen zijn helaas nog niet opgelost. De weinige wegen die Dubai Marina ingaan zijn vaak verstopt. Vooral op donderdag, vrijdag en zaterdag kan het erg druk worden richting Dubai Marina, The Walk en The Beach. Als toerist kun je dan beter kijken of je niet het openbaar vervoer pakt (metro met eventueel de tram daarna).

Boottochten

Vanuit Dubai Marina worden verschillende boottochten gehouden. Je kunt op een traditionele dhow door de jachthaven en voor de kust van Dubai, met een snelle ‘yellow boat’ of zelf een bootje huren met bemanning. Wij zouden zelf een boottocht inclusief Burj Al Arab adviseren, zodat je dit iconische hotel ook eens van de voorkant kunt bekijken. Doe dit bij voorkeur in de middag, om tegenlicht bij de foto’s te voorkomen.

Marina Promenade

Marina Promenade

Rondom het water van de Dubai Marina ligt een lange onregelmatig gevormde wandelpromenade. De naam is simpelweg Marina Promenade. Projectontwikkelaar Emaar heeft echte ook een onroerend goed project van zes woontorens in Dubai Marina de naam Marina Promenade gegeven. Dit schept wel wat verwarring. Wij hebben het hier echter over de ruim drie kilometer lange autovrije wandelpromenade die zich helemaal rondom het water in Dubai Marina kronkelt.

Ook deze promenade is in inmiddels tot volle wasdom gekomen. Langs de promenade liggen hotels, appartementen, restaurants, cafés en wat winkels. De grootste winkelconcentratie die langs de Marina Promenade ligt is de Dubai Marina Mall. Dit overdekte winkelcentrum ligt aan de oostelijke kant van de Marina Promenade.

Voor hardlopers zijn er bordjes langs de promenade met de afstanden. Hier wordt vooral in de ochtenduurtjes dankbaar gebruik van gemaakt door joggers. Ook fietsen is mogelijk over de Marina Promenade. Er zijn huurfietsen ter beschikking die je bij een aantal verhuurpunten in Dubai Marina mee kunt nemen.

Te zien en doen in Dubai Marina

Captain Jack

Captain Jack

Een populaire boottocht die vanuit de Dubai Marina gehouden wordt is de dhow-cruise van Captain Jack.

lees verder
Dubai Marina Mall

Dubai Marina Mall

De Dubai Marina Mall is een middelgroot winkelcentrum in de wijk Dubai Marina. Hoewel de naam lijkt op die van de Dubai Mall is er geen enkele verwantschap tussen deze twee.

lees verder
Pier 7

Pier 7

Wil je lekker uit gaan eten in Dubai Marina? In Pier 7 kun je kiezen uit 7 verschillende restaurants, die allemaal een geweldig uitzicht op de jachthaven hebben.

lees verder
The Beach

The Beach

De kustlijn van de wijk Dubai Marina bestaat uit een fantastisch strand, met voldoende horeca en tal van faciliteiten.

lees verder