Sluiten

Baniyas Road

Baniyas Road

Baniyas Road is een belangrijke verkeersader in de wijk Deira. Deze weg, die ook bekend staat als de D-85, loopt langs de noordoostelijke oever van de Dubai Creek. Baniyas Road begint aan het einde van de Deira Corniche en loopt in zuidwestelijke richting de Sheikh Rashid Road. De weg stopt bij de Dubai Creek Golf & Yacht Club. Baniyas Road is de straat waar in de jaren negentig van de vorige eeuw de eerste serieuze hoogbouw van Dubai weggezet werd. Baniyas Road werd daarmee ook de eerste straat waar een flink contrast te zien was. Dat ontstond omdat aan er langs de oevers volop bedrijvigheid was in een ogenschijnlijk chaotische haven met traditionele dhows terwijl daar achter moderne gebouwen het gezicht begonnen te bepalen.

Als je eind vorige eeuw naar Dubai ging, dan waren de stranden, de souks, het oude Dubai in Bur Dubai en eigenlijk het hele gebied rondom Baniyas Road de gebieden waar je hoofdzakelijk kwam. Voor ons, de makers van deze site, was Baniyas Road de eerste keren het meest bezochte deel van Dubai. We sliepen de eerste keren in het Riviera Hotel, dat centraal aan Baniyas Road ligt en maakten onze wandelingen langs de Creek.

Architectuur

Baniyas Road

Langs Baniyas Road vind je fraaie staaltjes van moderne architectuur. Zo staan de Deira Twin Towers (ook bekend als Rolex Towers) fraai te blinken halverwege Baniyas Road. Iets meer in zuidwestelijke richting staan Etisalat Tower 1, het prachtige gebouw van de National Bank en het driehoekige bouwwerk van de Kamer van Koophandel. Tussen deze gebouwen zie je ook het Sheraton Creek hotel en het Radisson Blue Dubai Deira Creek Hotel (het vroegere InterContinental Dubai). Deze twee hotels behoorden ooit tot dé zakenhotels van Dubai, tegenwoordig verbleken ze bij de vele luxe hotels die later in Dubai bijgebouwd zijn.

Wandeling

Als je een wandeling langs Baniyas Road maakt dan kun je behalve de architectuur ook genieten van het parkje tegenover het gemeentehuis van Dubai, de boten die aan de oever van de Dubai Creek liggen en de bedrijvigheid bij de dhow havens. Hier worden de goederen met mankracht geladen en gelost. De dozen worden in hoge stapels op de kade weggezet.

Ter hoogte van Al Masraf Tower en het gemeentehuis liggen er een aantal toeristische boten in het water. Deze dhows zijn bedoeld als rondvaartboot, die vooral ’s avonds ingezet worden voor de zogenaamde ‘Dubai Creek Dinner Cruises’. De wandeling brengt je ook bij de oude souks van Dubai, zoals de Grand Souk en de Spice Souk. Hier kun je kruiden, specerijen, kleding, thee, souvenirs en andere spullen kopen.

Bezienswaardigheden Baniyas Road

Dhow Wharfage

Dhow Wharfage

In de Dhow Wharfage aan de Dubai Creek vind je een stukje nostalgie terug. Hier leggen de dhows aan om hun handelswaar te laden, te lossen en over te laden.

lees verder
Deira Twin Towers

Deira Twin Towers

Deira Twin Towers vormt een uniek stukje architectuur in de wijk Deira. Deira Twin Towers behoort tot de meest gefotografeerde gebouwen aan de Dubai Creek.

lees verder
Spice Souk

Spice Souk

De Spice Souk is een populaire toeristische attractie in het oude deel van Dubai. De Dubai Spice Souk is de kruidenmarkt, waar je terecht kunt voor kruiden en specerijen.

lees verder