Sluiten

Al Bastakiya

Al Bastakiya

De historische wijk Al Bastakiya is gelegen in Bur Dubai en is het mooiste voorbeeld van hoe Dubai er vroeger uitgezien heeft. Na een lange periode van verval is men begin deze eeuw begonnen om de wijk nieuw leven in te blazen. Dit belangrijke stuk cultureel erfgoed van Dubai is hierdoor voor de komende generaties veiliggesteld. Tegenwoordig is Al Bastakiya een groot openluchtmuseum waar een toenemend aantal toeristen de geschiedenis en cultuur van Dubai komen bewonderen.

Historie

De wijk Bastakiya is ontstaan aan het einde van de negentiende eeuw. Binnen de stadsmuren van Bur Dubai werden de lemen huizen weggezet met daartussen smalle straatjes. In totaal zijn er ongeveer zestig tot zeventig huizen gebouwd, waarvan een deel vorige eeuw gesloopt is om er kantoorgebouwen weg te kunnen zetten. De bruinkleurige huizen in de wijk zijn voorzien van windtorens. Dit is een typisch stijlelement voor gebouwen die vroeger in Dubai en de omgeving gebouwd werden.

windtoren in Al Bastakiya

De woningen waren vooral bedoeld voor Perzische handelaren die zich in Dubai vestigden. Daar komt dan ook de naam Bastakiya vandaan. Het is een verwijzing naar de Iraanse provincie en stad Bastak, waar de meeste Iraanse migranten oorspronkelijk vandaan kwamen. Het verval van de wijk begon in de jaren zeventig van de vorige eeuw. Dat kwam omdat de Verenigde Arabische Emiraten in 1971 onafhankelijk werd.

De Iraanse families die de wijk Al Bastakiya bevolkten kregen als dank voor het mee helpen opbouwen van Dubai het staatsburgerschap van de Verenigde Arabische Emiraten. De oorspronkelijke bewoners verlieten vervolgens de wijk waarna het verval intrad.

Renovatie

De overheid van Dubai besloot in het jaar 2005 dat de historische wijk Al Bastakiya weer in de oude glorie hersteld moest worden. Gelukkig hebben ze voor deze optie gekozen in plaats van dat ze dit prachtige stukje Dubai voorgoed hebben laten verdwijnen. Het totale project heeft ruim twee jaar in beslag genomen. Sinds 2007 kun je als bezoeker weer door de nauwe straatjes van Al Bastakiya wandelen en genieten van de traditionele architectuur.

Al Bastakiya tegenwoordig

Al Bastakiya tegenwoordig

Met Bastakiya wordt nu vooral het autovrije deel van de wijk bedoeld waar de historische huizen te vinden zijn. Officieel behoren ook het Al Fahidi Fort (waarin tegenwoordig het Dubai Museum gevestigd is), de Dubai Grand Mosque en de tussenliggende kantoorpanden, winkels en hotels bij de wijk. In dit artikel beperken we ons tot het autovrije stuk dat als bezienswaardige wijk gepresenteerd wordt.

Al Bastakiya bestaat uit traditionele woningen die voorzien zijn van barjeels (windtorens), binnenplaatsen en soms prachtige oude deuren. Een deel van de woningen is open om te bezichtigen. In een aantal van deze woningen zitten musea, winkels, kunstenaars of horecagelegenheden gevestigd. In Al Bastakiya worden regelmatig culturele evenementen gehouden, zoals de jaarlijks terugkerende Sikka kunstbeurs. In Bastakiya ligt ook de Diwan moskee. Deze moskee is net als de Jumeirah Moskee ook als niet-moslim te bezoeken. Een bezoek aan de moskee is onderdeel van de 90 minuten durende Dubai Heritage Tour.

Tijdens de renovatie heeft Al Bastakiya een mooi lichtplan gekregen. Als je na zonsondergang door de straatjes loopt heeft de wijk een romantische sfeer zoals je die op weinig andere plekken in Dubai zult aantreffen.

Musea

In Al Bastakiya kun je verschillende musea bezoeken. De volgende musea zijn gelegen in de historische wijk en zijn gratis te bezoeken:
– Dubai Postzegelmuseum
– Dubai Muntmuseum
Dubai koffiemuseum

Buiten de autovrije zone, maar binnen de grenzen van de oorspronkelijke wijk Bastakiya, ligt ook het Dubai Museum.

Stadsmuur

Stadsmuur van Dubai

In Al Bastakiya is nog een stuk van de oude stadmuur te zien die Bur Dubai en Al Bastakiya moest beschermen. Het ondergrondse deel muur is door middel van een houten omheining beschermd tegen het publiek.

Openingstijden

Omdat Al Bastakiya een niet-afgesloten wijk is, kun je 24 uur per dag door Bastakiya lopen. De openingstijden van de verschillende musea, kunstgaleries en horecagelegenheden lopen uiteen. De meeste bezienswaardigheden openen hun deuren tussen 08:00 en 10:00 uur. Ze sluiten hun deuren weer tussen 17:00 en 20:00 uur. Op vrijdag houden de meeste bezienswaardigheden in Al Bastakiya hun deuren gesloten.

bekijk locatie in Google Maps

Entreegeld

Met uitzondering van het Dubai Museum, georganiseerde tours en bestedingen aan eten/drinken is een bezoek aan Al Bastakiya gratis.