Sluiten

Zandstormen

Zandstorm in Dubai

In Dubai kun je te maken krijgen met zandstormen. Een zandstorm kan soms dagenlang aanhouden en een verlammend effect hebben op het dagelijks leven in Dubai. Het verkeer kan ernstige hinder ondervinden, omdat het zicht zeer beperkt wordt en niet zelden krijgt ook het luchtverkeer te maken met vertragingen en annuleringen van vluchten.

Zandstormen worden veroorzaakt door een krachtig lagedrukgebied dat zich boven de Verenigde Arabische Emiraten bevindt. Hierdoor komt er een sterke noordwestelijke stroming op gang die koelere lucht vol zand vanuit Saoedi-Arabië richting Dubai, Abu Dhabi en de andere emiraten voert. De wind die het zand meeneemt wordt shamal genoemd. Deze wind kan zowel in de winter als in de zomer voorkomen. In de winterperiode zorgt de shamal voor een aanzienlijke daling in temperatuur. Dit komt doordat de lucht aangevoerd wordt vanuit de koelere hooggebergtes in Turkije en omdat het vele zand de zonnestralen blokkeert. In de zomerperiode daalt de temperatuur amper tijdens een zandstorm. Hierdoor kan het zeer onaangenaam worden in Dubai door de combinatie van temperaturen van veertig graden of hoger en veel zand in de lucht.

Lastig te voorspellen

Zandstormen kunnen het hele jaar voorkomen. Opvallend is het hoge aantal zandstormen in het voorjaar van 2015. Omdat de zandstormen lastig zijn om ruim van tevoren te voorspellen, is het lastig om er als toerist rekening mee te kunnen houden in de vakantieplanning.

Mocht je te maken krijgen met een zandstorm in Dubai, houd dan rekening met een aantal zaken:
– het verkeer zal hinder ondervinden, waardoor het meer tijd kost je te verplaatsen en het onveiliger is om deel te nemen in het verkeer
– probeer zoveel mogelijk binnen te blijven om je ogen en luchtwegen te beschermen
– mogelijk dat je vlucht van/naar Dubai vertraagd wordt
– excursies kunnen geannuleerd worden