Sluiten

Storm

Storm

In Dubai verlopen de meeste dagen van het jaar zonder extreem weer. Af en toe kun je in Dubai wel te maken krijgen met weersomstandigheden die dusdanig afwijkend zijn van normaal, dat het dagelijks leven in Dubai erdoor beïnvloed kan worden. Natuurlijk denk je bij een woestijnbestemming zoals Dubai bij extreem weer al snel aan een bijna onverdraagzame hitte. Er zijn echter ook andere vormen van minder mooi weer mogelijk. Denk aan flinke onweersbuien met wateroverlast als gevolg, maar ook aan stormen die Dubai kunnen treffen.

Stormen

De meeste stormen in Dubai zijn zandstormen. De kans op normale stormen in Dubai is vrij klein. De stad ligt in een woestijnklimaat, waar de luchtvochtigheid laag is. Dit maakt het moeilijk voor stormen om zich te vormen. Dubai heeft een lage kans op tropische cyclonen vanwege de hoge temperaturen van het zeewater in de Perzische Golf. Tropische cyclonen vereisen warm zeewater om hun kracht te behouden en te versterken.

De Perzische Golf heeft doorgaans niet de vereiste zeewatertemperaturen voor de ontwikkeling van deze krachtige stormen. Door klimaatverandering zien we de afgelopen jaren meer cycloonactiviteit in de omgeving van Dubai, waardoor ook het weer in Dubai beïnvloed kan worden. Met name in het voorjaar en najaar wordt er in toenemende mate harde wind in Dubai waargenomen. Het toepassen van cloud seeding op actieve depressies laat de intensiteit van stormen soms toenemen.

Zomerstormen

Indien de juiste omstandigheden zich voordoen, kunnen er in Dubai zomerstormen voorkomen. De combinatie van extreme hitte en een hogere relatieve luchtvochtigheid kunnen leiden tot een instabiele atmosfeer, met regen, onweer en harde wind als gevolg. Statistisch gezien is de kans op een zomerstorm niet zo groot, maar ze komen wel voor. Vanwege de vrij lage frequentie zijn zomerstormen niet te detecteren binnen de meerderjarige klimaatstatistieken. Een zomerstorm houdt in Dubai zelden langer dan een dag aan.

Zandstormen

Zandstormen zijn meest voorkomende stormen waar je in Dubai mee te maken kunt krijgen. Binnen enkele minuten kan een heldere hemel veranderen in een oranje waas van opstuivend zand. De oorzaak ligt in de droge, hete winden die vanuit de woestijn worden geblazen, waardoor zanddeeltjes in de lucht zweven en een storm van ongekende proporties creëren.

De fijne zanddeeltjes in de lucht kunnen leiden tot verminderde luchtkwaliteit, wat nadelig kan zijn voor mensen met ademhalingsproblemen. Het verkeer kan tijdens een zandstorm ontregeld raken door verminderd zicht. Gemiddeld kunnen bewoners en bezoekers van Dubai zich voorbereiden op ongeveer 5 tot 7 zandstormen per jaar. Deze natuurlijke gebeurtenissen vinden voornamelijk plaats tussen maart en oktober, waarbij de maanden april en mei als piekseizoenen worden beschouwd. Meestal duren zandstormen in Dubai een paar uur, in extreme gevallen kan dit fenomeen enkele dagen aanhouden.