Sluiten

Een orkaan (in Azië ook tyfoon genoemd) is een storm met windsnelheden die boven de 117 kilometer per uur liggen. De kans dat je in Dubai ooit te maken krijgt met een orkaan is vrij klein, maar niet geheel ondenkbaar. Dat komt door de ligging van Dubai. Orkanen die boven de Indische Oceaan kunnen ontstaan bereiken Dubai nooit met orkaankracht. In het geval dat orkaan al het Arabisch Schiereiland bereikt dan verliest hij zoveel kracht boven land dat de diepe tropische depressie al flink afgezwakt is voordat hij Dubai zou bereiken.

Klimaatverandering

De tendens dat het klimaat aan het veranderen is, is ook in Dubai merkbaar. Klimaatverandering zorgt in Dubai bijvoorbeeld ervoor dat regenbuien heviger kunnen zijn dan vroeger, maar ook dat de kans dat een orkaan in de buurt van Dubai komt aan het toenemen is. Dit was bijvoorbeeld goed merkbaar in de zomer van 2023. Toen ontwikkelde zich op 5 augustus een krachtige storm waarbij tijdens windstoten orkaankracht gemeten werd.

Gebouwen liepen schade op en bomen werden ontworteld. Een stofstorm verminderde het zicht aanzienlijk, waardoor het moeilijk werd om verder dan een paar meter te kijken. De gemeentelijke autoriteiten van Dubai ontvingen meer dan honderd noodoproepen van bezorgde burgers, waarin omgevallen bomen, structurele schade en overstromingen werden gemeld.

Hoewel er in dit geval geen sprake was van een echte orkaan, is het wel een voorbeeld van hoe het klimaat ook in Dubai aan het veranderen is en dat en kans dat Dubai door een orkaan getroffen kan worden toeneemt.

orkaan
Afbeelding van WikiImages via Pixabay