Sluiten

Het klimaat van Dubai

Het klimaat van Dubai

Als je naar Dubai wilt reizen, is het handig om te weten met wat voor weer je te maken kunt krijgen. Omdat weersverwachtingen slechts voorspellingen op de korte termijn zijn, is een actuele weersverwachting meestal niet voldoende. Je kunt immers in januari niet zien wat voor weer er in mei verwacht wordt. Wel kun je de klimaatgegevens van Dubai bekijken. Deze gegevens zijn gebaseerd op metingen die gedurende een langere periode (in de regel 30 jaar) hebben plaatsgevonden van temperatuur, neerslag, wind, luchtvochtigheid en wind. Deze cijfers geven geen enkele garantie voor de toekomst, maar bieden je wel een indicatie van hoe het weer in Dubai gedurende een bepaalde maand zou kunnen zijn.

Zo zul je zien dat in de warmste maanden (juni, juli, augustus en september) maximumtemperaturen van rond de veertig graden zeer gebruikelijk zijn en dat de grootste kans op neerslag in de periode november tot en met april is. De zomervakantie is daardoor niet de beste schoolvakantie om een vakantie in Dubai te vieren.

Klimaatstatistieken van Dubai

  Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Gemiddeld max. (°C) 24 25 28 33 37 39 41 42 40 35 31 26
Gemiddeld min. (°C) 14 15 17 20 23 26 29 30 26 23 18 15
Uren zon per dag 8 8 8 10 11 11 10 10 10 10 9 8
Neerslag (mm) 22 24 29 18 3 2 0 4 4 5 5 19

Warm woestijnklimaat

Dubai staat bekend als een warme bestemming. Dat heeft Dubai te danken aan de ligging op het Arabisch schiereiland, waar het droge en warme woestijnklimaat heerst. Deze klimaatsoort is gebaseerd op registraties van temperaturen en neerslag over een lange periode en op de begroeiing. Binnen het klimaatsysteem van Köppen-Geiger is Dubai op basis daarvan ingedeeld bij de bestemmingen met een warm woestijnklimaat, die binnen dit klimaatsysteem de lettercode BWh krijgt.

Bijna altijd warm

In Dubai is het eigenlijk bijna altijd warm tot heet, soms zeer heet. Zelfs tijdens de koudste maanden is het aantal dagen dat de temperatuur niet boven de twintig graden Celsius uitkomt op één hand te tellen. Gemiddeld wordt het overdag in het ‘winterseizoen’ 22 tot 28 graden Celsius.

In de zomerperiode (met tot en met oktober) is het vrijwel alle dagen minstens 35 graden Celsius en in juli en augustus kan het kwik tot maar liefst vijftig graden. Het is dan overdag ronduit onaangenaam in Dubai. Je ziet in de hete zomermaanden dat de meeste mensen pas na zonsondergang zich op straat laten zien.

Weinig neerslag

Dubai heeft een droog klimaat. Dat betekent echter niet dat het in Dubai nooit regent. In de periode vanaf eind oktober tot begin mei regent het wel eens en zeker de laatste jaren zie je dat het soms flink kan regenen. Dat je dat in de statistieken amper terugziet komt doordat Dubai het ene jaar in maart nog een flinke onweersbui te verwerken krijgt, terwijl er in het jaar daarop in maart amper neerslag valt. Dit haalt de gemiddelde cijfers natuurlijk naar beneden. In de periode van half mei tot half oktober regent het zelden in Dubai.

Meer over het klimaat van Dubai

Op de volgende sites lees je meer over het klimaat van Dubai, inclusief cijfers en statistieken zoals gemiddelde temperatuur, neerslag, zonneschijn en aantal neerslagdagen:

Dubai klimaatinfo
Dubai weer en beste reistijd