Sluiten

Vliegen naar Al Maktoum International Airport

Gepubliceerd op 24 maart 2015 / Geschreven door Patrick van Zundert

Vliegen naar Al Maktoum International Airport

Wil je weten hoe het is om naar Al Maktoum International Airport te vliegen? In maart 2015 ben ik zelf naar dit nieuwe vliegveld van Dubai gevlogen. Mijn ervaring kun je hieronder lezen.

Al Maktoum International Airport

Toen ik zag dat Arke dit winterseizoen begon met vluchten naar Al Maktoum International Airport, heb ik direct een vliegticket geboekt. Na tientallen keren op Dubai International Airport aangevlogen te zijn wilde ik weleens zien hoe de nieuwe luchthaven van Dubai eruit ziet. Hoe zou het zijn om te landen op wat uiteindelijk de grootste luchthaven ter wereld moet worden? Er was voor mij maar één manier om die vraag te beantwoorden en dat is door zelf naar Al Maktoum International Airport te vliegen.

Arke heet tegenwoordig TUI

In dit artikel hebben we het over Arke. Dat was op het moment van schrijven de handelsnaam waarmee TUI vakanties en vluchten aanbood. Niet lang na publicatie van dit artikel is de naam Arke vervangen door de naam TUI. Vluchten worden nu onder de naam TUI fly uitgevoerd.

De vlucht

De heenvlucht van Arke naar Al Maktoum International Airport is een nachtvlucht. Je vertrekt aan het einde van de avond vanaf Schiphol om in de ochtend in Dubai aan te komen. De vlucht met Arke duurde in ons geval zes en een half uur, waardoor we iets voor schematijd landden. Het voordeel van een nachtvlucht is dat je onderweg wat kunt slapen om je na aankomst direct op Dubai te storten.

Aankomst op Al Maktoum International Airport

Na een goede landing duurde het slechts enkele minuten totdat de Boeing 737-800 van Arke naar de plek getaxied was waar we uit moesten stappen. Dat geschiedde door middel van een trap, waarna je met een bus in enkele minuten naar de terminal gebracht werd. In plaats van een overvolle hal bij de paspoortcontrole (zoals ik dat gewend ben op Dubai International Airport) kon ik direct doorlopen om mijn paspoort af te laten stempelen.

Direct daarna waren de bagagebanden, waar al binnen tien minuten de koffers tevoorschijn kwamen. Omdat mijn koffer als een van de eersten op de band lag, stond ik al snel buiten. Het totale traject tussen landing en buiten staan heeft nog geen dertig minuten gekost. Zo snel is het me met bagage nog nooit in Dubai gelukt om buiten te staan na het moment van landen.

Huurauto

Zoals altijd had ik een huurauto gereserveerd. De boeking was gemaakt bij National rent a car. Bij aankomst aan de balie kwam de man van het autoverhuurbedrijf al aangesneld. Ik was zijn enige klant die ochtend (!). Het bleek dat er die dag zelfs maar drie vluchten in totaal op Al Maktoum International Airport zouden landen. Omdat ook het ophalen van de auto voorspoedig verliep, reed ik rond kwart over negen weg van Al Maktoum International Airport. Dat is een half uur na de verwachte aankomsttijd.

Goede ervaring

De kleine afstanden op het vliegveld en de rust die er nog heerst, zorgen er samen voor dat je snel door de verschillende processen heen kunt lopen. Hierdoor is Al Maktoum International Airport een comfortabel vliegveld om op aan te vliegen. Voor mij zal het waarschijnlijk niet de laatste keer zijn dat ik met Arke naar Dubai gevlogen ben. Ik denk dat ze door de keuze om op deze nieuwe luchthaven te vliegen zich kunnen onderscheiden van KLM, Emirates en Transavia die momenteel nog op het veel drukkere Dubai International Airport vliegen.