Sluiten

Dubai Metro

Dubai Metro

Dubai heeft een metrosysteem dat bestaat uit twee lijnen waarop onbemande metrotreinen rijden. De Dubai Metro is pas enkele jaren operationeel en voor velen nu al niet meer weg te denken uit het dagelijks leven in Dubai. De metro wordt vooral gebruikt door mensen die in Dubai wonen en werken. Toeristen maken echter ook steeds vaker gebruik van de metro als alternatief voor taxi’s en huurauto’s.

De metro is inmiddels zo populair geworden dat er regelmatig sprake is van overvolle metrotreinen. Het gebeurt regelmatig dat een deel van een gezelschap al in de metrotrein staat terwijl de rest nog buiten wacht om naar binnen te kunnen, terwijl de deuren inmiddels al sluiten. Vooral ronde de spitsuren gebeurt dit regelmatig. Een erg druk metrostation is die van de Dubai Mall. Vooral op donderdag- en vrijdagavond maken duizenden mensen van de metro gebruik om de Dubai Mall en Burj Khalifa te bezoeken.

De rode lijn

Onder toeristen is de rode lijn een veel gebruikte metrolijn. De Dubai Mall, de Mall of the Emirates, het Financial District, Burj Khalifa, Dubai Marina, Bur Dubai en Dubai International Airport zijn enkele belangrijke plekken die door deze metrolijn met elkaar verbonden worden. De rode lijn telt in totaal 29 stations, tussen Rashidiya en Jebel Ali. De totale lengte is 52,1 kilometer, waarvan 5 kilometer ondergronds. De gemiddelde snelheid bedraagt 47 kilometer per uur, waardoor de gehele rit 69 tot 70 minuten duurt.

De volgende stations vind je aan de rode lijn:

Rashidiya Station
Emirates Airlines Station
Airport Terminal 3 Station
Airport Terminal 1 Station
Al Garhoud Station
Deira City Centre Station
Al Rigga Station
Union Square Station (overstapmogelijkheid op groene lijn)
Khalid Bin Al WaleedStation (overstapmogelijkheid op groene lijn)
Al Karama Station
Al Jafiliya Station
World Trade Centre Station
Emirates Towers Station
Financial Centre Station
Burj Khalifa Station
Business Bay Station
Al Quoz Station
First Gulf Bank Station
Mall of the Emirates Station
Sharaf DG Station
Dubai Internet City Station (overstapmogelijkheid Palm Jumeirah Monorail)
Nakheel Station
Dubai Marina Station
Jumeirah Lake Towers Station
Nakheel Harbour and Towers Station
Ibn Battuta Station
Danube Station
UAE Exchange Station (voorheen: Jebel Ali Station)

De groene lijn

De 22,5 kilometer metende groene lijn is in september geopend. In totaal bevat deze metrolijn 20 metrostations, die liggen tussen Etisalat en de Creek. De gemiddelde snelheid op dit traject ligt rond de 38 kilometer per uur. Voor toeristen is deze lijn vooral interessant om de oude stukken van Dubai te bezoeken.

De volgende stations vind je aan de groene lijn:

Al Qusais 2 Station
Al Qusais 1 Station
Airport Free Zone Station
Al Nahda Station
Stadium Station
Al Quiadah Station
Abu Hail Station
Abu Baker Al Siddique Station
Salahuddin Station
Union Square Station (overstapmogelijkheid op Rode Lijn)
Baniyas Square Station
Palm Deira Station
Al Ras Station
Al Ghubaiba Station
Saeediya Station
Khalid Bin Waleed Station (overstapmogelijkheid op Rode Lijn)
Oud Metha Station
Health Care City Station

Nieuwe lijnen

Het is de bedoeling dat er voor het jaar 2030 nog vier nieuwe metrolijnen bij komen. De eerste twee nieuwe lijnen die in de planning staan zijn de paarse lijn en de blauwe lijn. Beide lijnen lopen van Dubai International Airport naar Al Maktoum International Airport. De paarse lijn gaat bij Al Khail Road rijden, de blauwe lijn langs Mohammed Bin Zayed Road.

Onbemande treinen

Dubai metro maakt gebruik van onbemande treinstellen die uit vijf wagons bestaan. Het grootste deel bestaat uit standaard passagiersgedeeltes. Er zijn ook twee aparte zones in iedere metrotrein: de Dubai Metro Gold Section (comfortabelere stoelen, ritprijs twee keer zo duur) en een gedeelte waar alleen vrouwen en kinderen in mogen stappen.

Over het algemeen is de Gold Section minder druk dan de normale zones in de metro. Er is echter geen garantie dat je voor de hogere prijs een zitplaats hebt. Ook in de Gold Section kan het erg druk zijn.

Tickets

Het openbaar vervoer in Dubai werkt met zogenaamde NOL kaarten. Dit systeem is te vergelijken met de Nederlandse OV-chipkaarten. Voor toeristen zijn er de rode kaartjes, de zogenaamde NOL Red Tickets. De kaart zelf kost AED. 2,00 om aan te schaffen plus de ritprijs die afhankelijk is van de afstand of het aantal zones dat je aflegt.

Tijden

De metrotreinen beginnen te rijden om 6 uur ’s morgens. Op vrijdagen wordt er vanaf 10 uur ’s morgens middags gereden. Van zaterdag tot en met woensdag rijdt de metro tot middernacht. Op donderdag en vrijdag stoppen de treinen pas om 1 uur ’s nachts.

De frequentie waarin gereden wordt varieert van 6 tot 8 minuten.