Sluiten

Al Maktoum International Airport

Al Maktoum International Airport

Al Maktoum International Airport is de nieuwste internationale luchthaven van Dubai. Dit vliegveld wordt daarom weleens aangeduid als ‘het nieuwe vliegveld’. Dit kan verwarring veroorzaken omdat de oudere luchthaven Dubai International niet vervangen gaat worden. De twee luchthavens zullen in de toekomst naast elkaar blijven opereren. Al Maktoum International Airport zou uiteindelijk wel de grootste luchthaven van Dubai moeten worden.

De intentie is inmiddels ook weer om in de loop der jaren uit te groeien tot de grootste luchthaven ter wereld als het gaat om het aantal passagiers dat hier zal gaan passeren. In oppervlakte zal het vliegveld niet de grootste worden. Door efficiënt aanleggen van de start- en landingsbanen kunnen er vier vliegtuigen tegelijkertijd opstijgen of landen. De taxitijd tot de terminals is beperkt door het slim aanleggen van de parallelle banen.

Dubai World Central

Behalve miljoenen passagiers zal Al Maktoum International Airport ook veel vracht gaan verwerken. De eerste drie jaren (2010 tot 2013) werden er alleen nog maar vrachtvluchten uitgevoerd op Al Maktoum International Airport. Het vliegveld ligt in een gebied dat Dubai World Central genoemd wordt. Dubai als het logistieke hart van de wereld, dat is het uitgangspunt van het project. Het vliegveld is daar een belangrijk onderdeel van, maar ook de vele logistieke parken die er omheen gebouwd zijn en worden maken er deel van uit.

Uiteindelijk zal dit vliegveld ervoor moeten zorgen dat Dubai hét knooppunt wordt op het gebied van luchtverkeer tussen de verschillende continenten. Bij het presenteren van de plannen in 2006 ging men er nog vanuit dat het vliegveld ook Dubai World Central zou gaan heten. In 2008, twee jaar voordat het vliegveld operationeel werd, is de uiteindelijk naam Al Maktoum International Airport bekend gemaakt.

IATA-code

De IATA-code voor Al Maktoum International Airport is wel een directe verwijzing naar Dubai World Central. Deze code, die je onder andere terugziet op vliegtickets, is DWC. Wie in Dubai rijdt die zal op de wegwijzers boven de weg dan ook de codes DWC en DXB terugvinden op de borden die de wegen naar de beide vliegvelden aangeven. Met DXB wordt het andere vliegveld (Dubai International Airport) aangegeven.

Passagiersvluchten

Pas op 27 oktober 2013 verwelkomde het vliegveld haar eerste officiële passagierstoestel. Het betrof een vlucht van Wizz Air. Deze Hongaarse prijsvechter was de eerste maatschappij die met een regelmatige vlucht op Al Maktoum International Airport begon. Sindsdien is het aantal maatschappijen dat op het nieuwe vliegveld van Dubai vliegt uitgebreid met onder andere Gulf Air, Qatar Airways, Rotana Jet, Tuifly, Jazeera Airways en het Nederlandse Arke.

Arke (dat tegenwoordig TUI heet) vloog tijdens het winterseizoen 2014/2015 op Al Maktoum International Airport. Daarvoor hadden ze enkele jaren op Dubai International Airport gevlogen. Inmiddels biedt Transavia van tijd tot tijd vluchten op Al Maktoum aan. Door de lagere kosten op dit vliegveld kun je je vliegtickets concurrerender op de markt zetten.

Uiteindelijk moet Al Maktoum International Airport drie passagiersterminals gaan krijgen die gezamenlijk zo’n 160 tot 260 miljoen passagiers per jaar moeten kunnen gaan verwerken. De capaciteit is momenteel een stuk kleiner. De groei zal geleidelijk plaats gaan vinden. De grootste groei zal plaatsvinden op het moment dat de exclusieve Emirates terminal op Al Maktoum International Airport open zal gaan.

Rust op Al Maktoum International Airport

Ligging

Al Maktoum International Airport ligt bijna vijftig kilometer hemelsbreed ten zuiden van het oude centrum van Dubai. Over de weg is de afstand vanuit Deira ongeveer 65 kilometer, vanuit Bur Dubai 60 kilometer, vanuit Downtown Dubai 55 kilometer, vanaf Palm Jumeirah ongeveer 40 tot 50 kilometer en vanuit Dubai Marina ongeveer 30 tot 35 kilometer. In veel gevallen (maar niet alle) zal Al Maktoum International Airport verder weg liggen dan Dubai International Airport. Als je in Dubai Marina of aan Jumeirah Beach verblijft dan zal het verschil minimaal zijn of soms zelfs gunstiger uitpakken voor het nieuwe vliegveld.

De mogelijk langere reistijd kan op het vliegveld weer gecompenseerd worden door de snellere procedures op het vliegveld. Op dit moment is het aantal vluchten op Al Maktoum International Airport nog vrij beperkt, waardoor je in veel gevallen aanzienlijk tijd kunt besparen bij de paspoortcontrole en de bagageafhandeling.

Bereikbaarheid

In een later stadium zal Al Maktoum International Airport direct bereikbaar zijn met de metro. Op dit moment is er een busservice tussen Al Maktoum International Airport en Ibn Battuta Metro Station (bus F55). Op tijden dat er geen metro rijdt kun je met buslijn F55A per bus naar het Satwa Bus Station reizen. Voor passagiers die tussen Al Maktoum International Airport en Dubai International Airport moeten reizen is er een gratis 24-uurs shuttlebus die tussen beide luchthavens rijdt.

De meeste toeristen gebruiken de taxi of hebben een pakketreis geboekt waarbij er een transfer van en naar de luchthaven inbegrepen is. Hoewel de taxi’s in Dubai relatief goedkoop zijn kan een taxirit van of naar het vliegveld door de afstanden wel wat duurder worden. Een ritje naar Downtown Dubai of het oude Dubai zal ergens tussen de 80 en 120 dirham uitkomen.

Wie een auto wil huren die kan dat ook vanaf Al Maktoum International Airport doen. De grote internationale verhuurders zoals Avis, Hertz, National en Europcar zijn hier vertegenwoordigd.

Onze ervaringen met Al Maktoum airport

Vliegen naar Al Maktoum International Airport

Vliegen naar Al Maktoum International Airport

Wil je weten hoe het is om naar Al Maktoum International Airport te vliegen? Onze ervaring met de vlucht naar DWC kun je hieronder lezen.

lees verder
Vliegen vanaf Al Maktoum International Airport

Vliegen vanaf Al Maktoum International Airport

Wil je weten hoe het is om vanaf Al Maktoum International Airport te vliegen? Onze ervaring met de terugvlucht naar Amsterdam kun je hieronder lezen.

lees verder