Sluiten

Ryanair welkom op routes naar Dubai

Gepubliceerd op 27 mei 2015 / Geschreven door Patrick van Zundert

Ryanair welkom

De Ierse prijsvechter Ryanair zou zeer welkom zijn op de vliegroutes van en naar Dubai. Dat is de uitkomst van een onderzoek dat de Nederlandse website allesoverdubai.nl hield onder een aantal vaste Dubai-reizigers en Nederlandse toeristen die overwegen om in de nabije toekomst een vakantie in Dubai te vieren. Meer dan de helft zou Ryanair graag toegevoegd zien als nieuwe speler op de markt voor vliegtickets naar Dubai. Veruit de belangrijkste reden is de prijs voor vliegtickets. Ryanair is een prijsvechter die met vrij agressieve aanbiedingen een vaste plek weet te veroveren op bestaande vliegroutes.

Concurreren op prijs

De gemiddelde vliegticketprijs die op dit moment voor retourtickets naar Dubai betaald wordt ligt tussen de 349 en ruim zeshonderd euro. Dit is geheel afhankelijk van de reisperiode en met welke luchtvaartmaatschappij dat je vliegt. De mensen die naar Dubai vliegen zijn overwegend in twee categorieën in te delen: de mensen die zo goedkoop mogelijk willen vliegen en de mensen die zo comfortabel mogelijk willen vliegen. Voor die laatste groep is er Emirates, voor de eerste groep zijn het vooral Transavia en Arke die om de passagiers strijden.

KLM zit er eigenlijk een beetje tussenin. Het lijkt er op dat het vooral de veel vliegende vaste KLM-klanten zijn die voor KLM kiezen als ze naar Dubai vliegen. Hiermee sparen ze punten (miles) bij Flying Blue programma en maken ze vluchten die meetellen om naar een hoger niveau binnen het spaarprogramma te gaan.

Goedkoop

Het zijn vooral de mensen die normaal gesproken met Transavia of Arke vliegen die zeker bereid zijn om een vliegticket van Ryanair mee te nemen in hun aankoopoverweging. Als acceptabele prijs voor een retourticket vanaf Eindhoven of Charleroi naar Dubai wordt gemiddeld een bedrag van 235 euro genoemd.

Behalve de prijs zijn er trouwens nog twee factoren van belang waardoor mensen graag met Ryanair naar Dubai willen vliegen: de mogelijkheid om vanaf Eindhoven te vertrekken (soms beter bereikbaar, vaak goedkoper om te parkeren) en het feit dat Ryanair erg goed scoort op het gebied van punctualiteit.

Boeing 737-800

De gehele vloot van Ryanair bestaat uit Boeing 737-800’s. Dit toestel is prima geschikt om mee naar Dubai te vliegen. Transavia en Arke bewijzen al enkele jaren dat je met een Boeing 737 naar Dubai kunt vliegen. Het enige nadeel is dat er op de terugweg meestal getankt zou moeten worden vanwege de beperkte afstand die deze toestellen kunnen vliegen en de tegenwind op de route naar Nederland.

Uitkomsten onderzoek

Vraag: zou u overwegen om met Ryanair te vliegen als deze luchtvaartmaatschappij naar Dubai zou gaan vliegen?

Antwoorden:
Ja, absoluut 35,5%
Ja, waarschijnlijk wel 16,1%
Misschien wel 12,0%
Waarschijnlijk niet 22,7%
Absoluut niet 9,9%
Geen idee 3,8%

Uitkomst van dezelfde vraag onder mensen die de laatste keer met Arke of Transavia gevlogen hebben:

Ja, absoluut 50,1%
Ja, waarschijnlijk wel 26,0%
Misschien wel 10,3%
Waarschijnlijk niet 7,7%
Absoluut niet 2,5%
Geen idee 3,4%

Uitkomst van dezelfde vraag onder mensen die de laatste keer met Emirates gevlogen hebben:

Ja, absoluut 11,4%
Ja, waarschijnlijk wel 12,0%
Misschien wel 42,5%
Waarschijnlijk niet 14,8%
Absoluut niet 16,7%
Geen idee 2,6%

Vraag: wat zou je willen betalen voor een retourticket van Ryanair?

Minder dan 200 euro: 20,6%
Tussen de 200 en 250 euro: 29,8%
Tussen de 250 en 300 euro: 33,5%
Tussen de 300 en 350 euro: 11,4%
Meer dan 350 euro: 2,0%
Geen idee: 2,7%

Financiële haalbaarheid

Als het voor Ryanair mogelijk is om voor vanaf-prijzen van rond de 225 tot 250 euro naar Dubai te vliegen dan zou deze low cost airline zeker moeten overwegen om op deze route te gaan opereren. Het is ook de vraag of Ryanair sowieso wel op routes buiten Europa en direct aangrenzende landen te gaan vliegen. We zullen het zien. De tijd zal het uiteindelijk leren.