Sluiten

Met Arke naar Dubai vliegen

Gepubliceerd op 24 maart 2015 / Geschreven door Patrick van Zundert

Met Arke naar Dubai vliegen

Arke is één van de Nederlandse luchtvaartmaatschappijen die op Dubai vliegt. Arke begon in het winterseizoen 2012/2013 met vluchten naar Dubai International Airport. Hiermee creeerden ze de mogelijkheid om de duurdere KLM-tickets te ontwijken, zodat ze hun pakketreizen tegen lagere prijzen aan konden gaan bieden. Buiten het verkopen van vakanties waarbij ze met eigen vliegtuigen naar Dubai vliegen kreeg Arke zo ook de mogelijkheid om een graantje mee te pikken van de losse vliegtickets naar Dubai.

In de eerste twee winterseizoenen deden ze dat nog onder de naam ArkeFly, sinds het winterseizoen 2014/2015 vliegen ze onder de naam Arke naar Al Maktoum International Airport. Dit nieuwe vliegveld is gelegen in Dubai Word Central en ligt in het zuiden van Dubai.

De vlucht

Arke vliegt met een Boeing 737-800 van Amsterdam naar Dubai. Dit zijn toestellen die gebruikt worden voor vluchten binnen Europa en net daarbuiten. Het bereik van deze vliegtuigen is voldoende om de afstand naar Dubai te kunnen overbruggen. Op de terugvlucht moet er wel een tussenlanding ingelast worden om te tanken. Dit komt doordat je op de route van Dubai naar Amsterdam tegenwind hebt, waardoor er meer brandstof gebruikt wordt. Hierdoor is het erg krap aan om op één volle tank kerosine naar Amsterdam te vliegen.

Drie klassen

Arke vliegt met drie verschillende reisklassen naar Dubai. De standaard economyklasse bevindt zich in het achterste deel van het vliegtuig. Passagiers die economy reizen hebben de minste beenruimte en moeten betalen voor bagage en alles wat je onderweg nuttigt aan eten en drinken.

Wat verder naar voren zitten de passagiers die in de comfortclass reizen. Deze mensen hebben ongeveer vijf centimeter beenruimte, wat voldoende is om comfortabel naar Dubai te reizen. Je versnaperingen aan boord moet je nog steeds betalen. De duurste klasse is premium comfort class. Hierbij is de beenruimte enorm. Zelfs al zou je twee meter en twintig centimeter lang zijn dan zit je nog steeds ruim in je beenruimte. Bij premium comfortklasse zit complete verzorging wel inbegrepen.

Meerdere vluchten per week

Arke vliegt meerdere keren per week, maar niet dagelijks naar Dubai. Het aantal vluchten per week wil weleens variëren. Zo kan door het aantal boekingen soms besloten worden het aantal vluchten uit te breiden of iets te beperken. Arke vliegt vooralsnog alleen tijden het winterseizoen (november t/m april) naar Dubai. Commercieel gezien is het in het zomerseizoen veel minder interessant om naar Dubai te vliegen. De hitte in Dubai zorgt dan voor minder animo die kant op en de toestellen van Arke leveren meer rendement op als ze in de zomer richting de zonbestemmingen aan de Middellandse Zee vliegen.

De heenvlucht van luchthaven Amsterdam Schiphol vertrekt in de avond. Je vliegt dan door de nacht heen om vervolgens in de ochtend in Dubai te landen. De retourvlucht vertrekt in de ochtend vanuit Dubai en landt aan het einde van de middag in Nederland.

In totaal duurt de vlucht Amsterdam-Dubai ongeveer 6,5 uur. Voor de terugvlucht moet je rekenen op 8,5 tot 9 uur inclusief de tussenstop om te tanken.

Prijzen

Arke zit prijstechnisch vrijwel altijd onder concurrenten zoals KLM en Emirates. Daar moet eerlijkheidshalve wel bij vermeld worden dat je bij Arke voor zaken als bagage, versnaperingen en stoelreservering bij moet betalen. De prijzen voor premium comfort klasse verschillen meestal niet zoveel meer met de prijzen die KLM en Emirates berekenen voor hun vliegtickets naar Dubai.

Arke is TUI geworden

Inmiddels heet Arke al een tijdje TUI. De namen Arke en Arkefly zijn verdwenen. Tegenwoordig hebben we het over TUI en TUIfly.