Sluiten

UAE National Day

National Day

Ieder jaar viert men in de Verenigde Arabische Emiraten op 2 december National Day. Deze nationale feestdag wordt op die datum gehouden omdat 1 december 1971 de laatste dag was dat de losse emiraten tot de Britse Verdragstaten hoorden en er op 2 december 1972 sprake was van onafhankelijkheid. Op die dag werd de Verenigde Arabische Emiraten gesticht. Men is toen overigens begonnen met zes emiraten. Ras al-Khaimah trad pas enkele maanden later toe. Met National Day wordt dus de oprichting van de Verenigde Arabische Emiraten gevierd.

Festiviteiten

In ieder emiraat worden er festiviteiten gehouden tijdens en voorafgaand aan National Day. Vuurwerk, parades, grootse concerten, luchtshows, bootshows, folklore en dans zijn veel voorkomende festiviteiten die in de verschillende emiraten gehouden worden. In Dubai is er ieder jaar sprake van vuurwerk (o.a. bij Burj Khalifa) en in Downtown Dubai wordt er een grootse parade gehouden. De exacte festiviteiten kunnen per jaar verschillen. Een deel van de evenementen wordt één of enkele dagen vooraf al gehouden. Denk hierbij aan bijvoorbeeld vuurwerk op 1 december of de Downtown Dubai Parade die meestal een paar dagen voor National Day gehouden wordt.

Tijdens UAE National Day kleurt Dubai zwart, rood, groen en wit. Dit zijn de kleuren van de nationale vlag van de Verenigde Arabische Emiraten. Je ziet de vlag tijdens National Day terug op veel huizen en gebouwen. Zo worden Burj al Arab en Burj Khalifa in de kleuren rood, groen en wit belicht tijdens of net voor National Day.

Downtown Dubai Parade

Officiële feestdag

Omdat UAE National Day een officiële feestdag is zijn bedrijven en lokale instellingen gesloten. Winkelcentra en restaurants zijn meestal juist extra lang geopend. In de grote shopping malls zijn er vaak ook extra activiteiten en acties.

Vaak worden er in de publieke sector extra vakantiedagen toegevoegd aan de korte National Day vakantie. Als National Day bijvoorbeeld op een woensdag valt, dan wordt de donderdag vaak ook als vrije dag toegevoegd om er zo een lang weekend van te maken (het weekend begint in Dubai donderdagavond).

Gratis parkeren

Op National Day (en ook op andere feestdagen) hoef je in Dubai niet te betalen voor het parkeren op straat waar je anders wel moet betalen. Je kunt je dirhams dus gewoon op zak houden als je bij een parkeerplaats bij een parkeermeter staat.

TIP

National Day meemaken in Dubai

De website In12uur.nl heeft in 2015 een hele dag in Dubai doorgebracht tijdens UAE National Day. Op de pagina Dubai tijdens UAE National Day lees je hun reportage inclusief een groot aantal foto’s.

Dubai tijdens UAE National Day
Dubai tijdens UAE National Day