Sluiten

Kerstmis in Dubai

Kerstmis in Dubai

Wordt er kerstmis in Dubai gevierd? Deze vraag komt zo tegen december regelmatig naar boven. Dubai is eigenlijk een islamitische bestemming, dus kerstmis is geen officiële feestdag in Dubai. Toch zie je zo halverwege november allerlei soorten kerstversiering in de etalages, op straat en in hotellobby’s verschijnen. Kerstbomen, sterren, kerstballen, cadeau’s en winterse taferelen in Dubai… je zult zeker in december er niet omheen kunnen.

Festive season

In plaats van ‘Christmas’ wordt er de uiting ‘Festive Season’ en ‘Festive’ gebruikt. Dubai past zich hiermee als multiculturele bestemming prima aan. Het aantal in Dubai wonende mensen dat Kerstmis viert, is een minderheid. Het gros van de inwoners hebben geen christelijke achtergrond. Door wel allerlei versieringen in deze winterperiode te gebruiken, maar als bewoording ‘Festive Season’ (wat letterlijk ‘Feestelijke Seizoen’ betekent) te hanteren zorg je ervoor dat je iedereen die wel aan kerst doet het kerstgevoel geeft, maar mensen met een andere religieuze achtergrond niet tegen het hoofd stoot.

Er zijn overigens nog twee feesten die in deze periode vallen, die wel door vrijwel de gehele gemeenschap gevierd worden. Ten eerste is er natuurlijk Nieuwjaarsdag, wat wereldwijd groots gevierd wordt. Dubai behoort dankzij het spectaculaire vuurwerk tegenwoordig zelfs tot de topbestemmingen om oud en nieuw te vieren. Daarnaast is het op 2 december UAE National Day. Deze nationale feestdag ter ere van de onafhankelijkheid van de Verenigde Arabische Emiraten wordt groots gevierd. Hierbij zie je vooral de nationale vlag in de weken voorafgaand aan National Day veel terug. Al met al lopen de feestelijkheden mooi in elkaar over en is het daarom gemakkelijk om het over een feestelijk seizoen te hebben.

Extra omzet

Tijdens Kerstmis zijn er geen missen in kerken of andere openbare rituelen die horen bij de christelijke religies. Wel zijn er speciale kerstmarkten en kerstbrunches. Zo is er in Souk Madinat een Souk Festive Market die in het open plein in het hart van Souk Madinat gehouden wordt. In het sprookjesachtige Atlantis The Palm hotel is er een winterse wereld gecreëerd die Atlantis Festive Village heet. De Outdoor Market bij The Beach heeft in dit seizoen ook een kersttintje.  Zo is de foto bovenaan dit artikel gemaakt bij een kraampje op deze markt. Dit kraampje was helemaal gespecialiseerd in de verkoop van handgemaakte kerstballen.

Op 25 december worden er op verschillende plekken feestelijke kerstbrunches gehouden. Vooral de grote luxe hotels en de restaurants met een Europese achtergrond doen hier aan mee. Kijk op www.timeoutdubai.com welke kerstbrunches er dit jaar georganiseerd worden. Vooraf reserveren is in veel gevallen wel een must.

Geen verplichte vrije dag

Als Kerstmis niet in het weekend valt dan is het een dag waarop er gewoon gewerkt wordt. Bedrijven sluiten in de regel niet vanwege Kerstmis, maar je ziet wel dat op plekken waar vooral westerse expats werken er tijdens Kerstmis een onderbezetting van personeel is. Westerse bedrijven zijn vaak bereid om de dag vrij te geven, terwijl andere bedrijven een vrije dag tijdens Kerstmis beschouwen als een opgenomen snipperdag. Een enkel bedrijf sluit tijdens Kerstmis wel, maar dan zijn echt uitzonderingen op de regel.