Sluiten

Feestdagen Dubai 2024

Gepubliceerd op 05 december 2023 / Geschreven door Patrick van Zundert

Feestdagen Dubai 2024

De officiële feestdagen voor de Verenigde Arabische Emiraten voor het jaar 2024 zijn vastgesteld en gepubliceerd. Het nieuwe jaar begint meteen met een lang weekend: op maandag 1 januari 2024 wordt er Nieuwjaarsdag gevierd. In combinatie met het weekeinde van 30 en 31 december 2023 ontstaat er een lang weekend van drie dagen. Personeel in de publieke en private sector is gedurende deze drie dagen vrij.

Het is belangrijk om te weten dat ondanks dat de data van sommige feestdagen officieel zijn bevestigd, de exacte data van sommige feestdagen nog moeten worden bevestigd. Dat komt doordat veel officiële feestdagen in de Verenigde Arabische Emiraten worden vastgesteld op basis van specifieke maanwaarnemingen. Desondanks kunnen geleerden goed inschatten wanneer deze feestdagen binnen een periode van twee tot drie dagen vallen.

Dit zijn de vastgestelde data voor 2024

Deze data zijn door de overheid van de VAE gecommuniceerd als officiële data van feestdagen in 2024:

Maandag 1 januari: Nieuwjaarsdag
Ramadan 29 tot Shawwal 3: Eid Al-Fitr
Dhu Al Hijjah 9: Arafat Dag
Dhu Al Hijjah 10 tot 12: Eid Al-Adha
Muharram 1: Islamitisch Nieuwjaar
Rabi’ Al-Awwal 12: Geboortedag van Profeet Mohammed (PBUH)
Maandag 2 december: Nationale feestdag
Dinsdag 3 december: Nationale feestdag

De schuingedrukte data zijn data volgens de islamitische kalender.

Data omgezet naar onze kalender

Ramadan 29 tot Shawwal 3: Eid Al-Fitr

De vastenmaand Ramadan begint en eindigt op de eerste dag van een nieuwe maanmaand. De islamitische kalender loopt ongeveer 11 dagen achter op de Gregoriaanse kalender. Daarom valt Eid Al-Fitr in 2024 naar verwachting op woensdag 10 april tot en met vrijdag 12 april.

Dhu Al Hijjah 9: Arafat Dag

Arafat Dag is de belangrijkste dag van de islamitische pelgrimstocht, de hadj. De pelgrims verzamelen zich op de berg Arafat om te bidden en te tonen dat ze zich aan Allah onderwerpen. Arafat Dag valt altijd op de negende dag van de islamitische maand Dhu Al Hijjah. In 2024 valt dat op vrijdag 16 juni.

Dhu Al Hijjah 10 tot 12: Eid Al-Adha

Eid Al-Adha is het feest van het offeren. Het valt op de tiende dag van de islamitische maand Dhu Al Hijjah. Op deze dag offeren moslims een dier, zoals een schaap, geit, koe of kameel. Het vlees van het offer wordt verdeeld onder familie, vrienden en armen. In 2024 valt Eid Al-Adha op zaterdag 17 juni tot en met maandag 19 juni.

Muharram 1: Islamitisch Nieuwjaar

Muharram is de eerste maand van de islamitische kalender. Het is een heilige maand waarin moslims zich onthouden van oorlogvoering. In 2024 valt Muharram 1 op woensdag 27 augustus.

Rabi’ Al-Awwal 12: Geboortedag van Profeet Mohammed (PBUH)

De geboortedag van Profeet Mohammed (PBUH) wordt gevierd op de twaalfde dag van de islamitische maand Rabi’ Al-Awwal. In 2024 valt dat op woensdag 30 augustus.

Deze data zijn geschat omdat de exacte datums van islamitische feestdagen worden bepaald door de maanstand. De maanstanden kunnen variëren, dus de werkelijke data kunnen iets afwijken van de geschatte data.