Sluiten

Dubai verwelkomde 7,28 miljoen bezoekers in 2021

Gepubliceerd op 11 maart 2022 / Geschreven door Patrick van Zundert

Dubai verwelkomde 7,28 miljoen bezoekers in 2021

Dubai verwelkomde tussen januari en december 2021 in totaal 7,28 miljoen internationale overnachtende bezoekers, wat een groei van 32 procent inhoudt ten opzichte van 2020. Dit is een belangrijke mijlpaal in het wereldwijde herstel van het toerisme die de stad stevig op koers zet om ’s werelds meest bezochte bestemming te worden via een duurzaam groeitraject.

Ook voor Nederlanders was Dubai in 2021 een populair toevluchtsoord: in totaal verwelkomde de stad vorig jaar 89.000 Hollanders. Ook dit aantal komt al dichter in de buurt van de situatie in 2019, voordat de pandemie uitbrak. Dat jaar reisden namelijk 143.868 Nederlanders af naar Dubai. Ondanks het feit dat het aantal Nederlandse reizigers nog niet op het oude niveau is teruggekeerd, maakten de Hollanders wel een groter aandeel uit van het totaal aantal reizigers. Nederland is namelijk tussen 2019 en 2021 gestegen van de 25e plek naar de 18e plek als het gaat om landen waar de toeristen in Dubai vandaan komen.

Heropleving van het toerisme

Volgens de laatste gegevens gepubliceerd door Dubai’s Department of Economy and Tourism (DET), bezochten meer dan 3,4 miljoen bezoekers de stad in het laatste kwartaal van 2021. Dit is ongeveer 74 procent van het aantal toeristen dat in het vierde kwartaal van 2019 nog werd bereikt.

Daarmee kregen ook de hotels in Dubai de kans om weer terug te klimmen richting hun oude niveau. De gemiddelde bezettingsgraad van de stedelijke hotels was 67 procent in 2021, één van de hoogste bezettingsgraden wereldwijd. In het laatste kwartaal van 2021 klom de bezettingsgraad van de hotels zelfs op tot 81,4 procent. Dubai telde eind 2021 755 hotelaccommodaties met 137.950 hotelkamers, waar er eind 2020 nog 711 hotels op de teller stonden.

De bezoekerscijfers van 2021 onderstrepen de veerkracht en de heropleving van Dubai’s reis- en toerismesector, en bevestigen Dubai’s status als ’s werelds populairste bestemming bij de Tripadvisor Travellers’ Choice Awards 2022. Deze positieve trend zal naar verwachting in 2022 en erna nog aanhouden.

Zijne Excellentie Helal Saeed Almarri, directeur-generaal van het Department of Economy and Tourism (DET) van Dubai: “Het succes van Dubai in 2021 is het bewijs van de zorgvuldig afgestemde strategie en de doortastende maatregelen die vanaf het begin zijn genomen om de pandemie in alle sectoren, waaronder handel en toerisme, te bestrijden en te beheersen. Door nauwgezet de hoogste normen op de gebieden van hygiëne en veiligheid na te leven, is Dubai erin geslaagd het vertrouwen te versterken dat inwoners van de VAE en reizigers uit de hele wereld in de stad stellen als een van de veiligste ter wereld. Wij hebben er alle vertrouwen in dat de belangrijke impuls die in 2022 is gegeven, nog sneller zal gaan en niet alleen toeristen, maar ook investeerders en ondernemers naar Dubai zal blijven brengen.”

Toeristen uit alle uithoeken

Dubai kwam als een van de weinigen de gevolgen van de internationale reisbeperkingen te boven en bleef zo de eerste keuze op vlak van veilige toeristische bestemmingen, waarmee de stad in 2021 veel reizigers trok uit landen die wel (deels) geopend waren. De meeste reizigers waren afkomstig uit India (910.000), gevolgd door Saoedi-Arabië (491.000), Rusland (444.000) en het Verenigd Koninkrijk (420.000).

Het Midden-Oosten, Noord-Afrika en de GCC-landen waren samen goed voor 26 procent van de totale reizigers aantallen. West-Europa leverde 22 procent van het totale aantal bezoekers in 2021 met het Verenigd Koninkrijk op kop, gevolgd door Frankrijk, Duitsland, Italië en Nederland. Zuid-Azië dekte 18 procent van het internationale bezoek en Oost-Europa leverde een bijdrage van 15 procent.

Dubai in de kijker met Expo 2020

Dubai in de kijker met Expo 2020

De opening van Expo 2020 Dubai op 1 oktober 2021 vormde het begin van een geweldig nieuw tijdperk voor de toeristische sector van de stad. Expo 2020 Dubai is de eerste mondiale bijeenkomst van een dergelijke omvang sinds het begin van de pandemie en blijft een bezoekersmagneet vormen voor de stad, met 11,6 miljoen bezoeken van inwoners en internationale reizigers in vier maanden tijd.

Dubai streeft ernaar om elke reiziger iets nieuws, unieks en van wereldklasse-waardigs te bieden. Daarom zijn in 2021 verdere stappen gezet om de stad nog aantrekkelijker te maken voor een breed spectrum van bezoekers, met bijvoorbeeld de opening van Ain Dubai, Deep Dive Dubai, Hatta Dome Park en The View at The Palm. Daarnaast is voortgebouwd op de belangrijke pijlers die van de stad een topbestemming maken: van cultuur tot gastronomie, entertainment en buitenavonturen tot strandactiviteiten, gezinsgerichte ervaringen en winkelen. Dubai heeft dit aanbod nog verder aangevuld met een reeks iconische activiteiten (recreatie en business), zoals o.a. het Dubai Shopping Festival, Dubai Summer Surprises, Dubai Fitness Challenge, ATM en Gitex.

Issam Kazim, CEO, Dubai Corporation for Tourism & Commerce Marketing (DCTCM): “Het succesvolle plan van Dubai om verder dan de pandemie te kijken en uit te groeien tot een hoogst concurrerende, aantrekkelijke en veerkrachtige bestemming is het resultaat van ons voortdurende visionaire leiderschap om Dubai te positioneren als de belangrijkste stad voor zaken, investeringen en toerisme. Wij blijven Dubai onder de aandacht brengen bij een wereldwijd publiek als bestemming die men niet mag missen en – nog belangrijker – wij blijven ook benadrukken dat de stad veilig, open en toegankelijk is voor iedereen.”