Sluiten

Burj Khalifa

Burj Khalifa

Op een plek waar rond de millenniumwisseling bijna alleen maar zand te vinden was, staat nu met een totale hoogte van 829,84 meter de hoogste toren ter wereld te pronken: Burj Khalifa. Dit prachtige bouwwerk vormt het centrum van de gloednieuwe wijk Downtown Dubai, waar je ook de immens grote Dubai Mall vindt.

Burj Khalifa is nu één van de belangrijkste bezienswaardigheden van Dubai. Het gebouw staat volgens tegenstanders symbool voor de verwestersing van Dubai. Op het moment dat de bouw van ‘s werelds hoogste wolkenkrabber begon, is de naam altijd Burj Dubai geweest, wat ‘Toren van Dubai’ betekent. Pas tijdens de spectaculaire opening op 4 januari 2010 werd de definitieve naam Burj Khalifa onthuld.

Alles over Burj Khalifa

At the Top – Burj Khalifa

At the Top - Burj Khalifa

De observatiedeks van Burj Khalifa dragen de naam At the Top - Burj Khalifa. Je kunt tegen betaling naar de 124, 125e en 148e verdieping gaan.

lees verder
Burj Khalifa fotograferen

Burj Khalifa fotograferen

Wil je Burj Khalifa fotograferen? De beste plekken in Dubai om Burj Khalifa mooi op de foto te zetten en handige fotografietips voor Burj Khalifa.

lees verder
Burj Khalifa tickets

entreetickets kopen

Wil je het observatieplatform van Burj Khalifa bezoeken en heb je nog geen kaarten gereserveerd? Dit is de beste manier om Burj Khalifa tickets te kopen.

lees verder

Ontwerp en hoogte

Het ontwerp van Burj Khalifa is gebaseerd op de woestijnbloem Hymenocallis. Bij een bezoek aan At The Top in Burj Khalifa kun je zien hoe ingenieus het architectenbureau Skidmore, Owings en Merril deze bloem verwerkt heeft in het ontwerp. De schetsen worden getoond in de gang richting de uitgang. Met de bouw is begonnen op 21 september 2004. Op dat moment was nog niet bekend gemaakt hoe hoog de toren uiteindelijk moest worden.

Na bijna drie jaar bouwen werd het 508 meter hoge gebouw Taipei 101 in Taiwan gepasseerd als hoogste gebouw ter wereld. Op 21 juli 2007 werd een hoogte van ruim 512 meter bereikt. Toen op 13 september 2007 de hoogte van 555 meter bereikt werd, passeerde Burj Khalifa ook de CN Tower als het hoogste vrijstaande bouwwerk ter wereld.

Het uiteindelijk hoogste punt werd bereikt op 17 januari 2009. Pas tijdens de opening op 4 januari 2010 werd bekend gemaakt dat de uiteindelijke hoogte 828 meter bedroeg. Deze hoogte is na nameting bijgesteld op 829,84 meter.

ontwerp van Burj Khalifa

Records

De totale kosten voor de bouw van Burj Khalifa bedroegen zo’n 1,3 miljard euro. Het totale project “Downtown Dubai” heeft tegen de twintig miljard euro gekost. De kosten per vierkante meter kantoorruimte bedroeg volgens projectontwikkelaar Emaar maar liefst meer dan 43.000 Amerikaanse dollars per vierkante meter. Burj Khalifa is goed voor een aantal records zoals de hoogste moskee (158e verdieping), ‘s wereld’s hoogste restaurant (122e verdieping), het gebouw met de meeste verdiepingen (160) en nog veel meer.

Nog meer cijfertjes

Wie dol is op cijfertjes: het watersysteem in Burj Khalifa transporteert dagelijks een kleine miljoen liter water door ongeveer honderd kilometer aan waterleidingen. Het gebouw telt 24.348 ramen die goed zijn voor 120.000 vierkante meter aan glasoppervlakte. Het systeem om de ramen te wassen kostte maar liefst 8 miljoen USD. Gedurende de drukste dagen waren er maar liefst tienduizend mensen bezig met de bouw van Burj Khalifa.

Burj Khalifa bezoeken

Burj Khalifa opende op 4 januari 2010 officieel haar deuren. Deze openingsceremonie ging gepaard met spectaculair vuurwerk en stroboscoopeffecten. Sinds de opening van Burj Khalifa kunnen bezoekers het observatiedek op de 124e verdieping bezoeken. In 2014 is er een tweede observatiedek toegevoegd op de 125e verdieping en is er een spectaculaire luxe lounge geopend op de 148e verdieping: Burj Khalifa SKY.